tel: 01 / 810 90 61,   email: narocila@soncek.si
tel: 01 / 810 90 61,   email: narocila@soncek.si

Pirin vzglavnik 55x75 cm

Spletna cena: 38,90 EUR
 
Nakup v spletni trgovini je enostaven - za nakup izdelka kliknite gumb "Dodaj v košarico"
Za nakup registracija ni potrebna, prinaša pa vam dodatne ugodnosti (več o tem)
Ob nakupu tega izdelka prejmete bon v vrednosti 1,00 EUR.
Okvirni rok dobave: 2 - 10 dni
Strošek dostave je le 3.90 EUR
Ocena (4):

Pirin vzglavnik 55x75 cm

Z zadrgo, brez prevleke.

Primeren za tiste, ki raje spijo na višjem vzglavju in za vse tiste, ki spijo bolj nemirno ali pa na boku in so višje in močnejše postave.
Količina pirinih luščin se lahko uravnava skozi zadrgo.


Kaj je pira?

Pira je vrsta žita. V primerjavi s pšenico je votla pirina bil močnejša, bolj elastična in predvsem daljša. Zraste 140 do 170 centimetrov visoko, kar pa je odvisno predvsem od sorte in ekoloških razmer. V primerjavi z navadno pšenico, ki ima široke in dlakave liste, jo razpoznamo po ožjih, daljših in gladkih listih. V klasu ima tri do šest cvetov, vendar se zelo redko oplodita več kot dva, ki oblikujeta štiri zrna. Glavna morfološka razlika med piro in pšenico je v prilagoditvi krovne pleve in predpleve k zrnu. Pleve, ki se tesno oprijemajo semenske lupine se od zrn odstranijo s posebnimi luščilniki in na ta način dobimo pirine oluščke, ki so sestavina vzglavnikov.

Pira je redko žito, ki se lahko ekološko prideluje, saj je ena izmed najbolj odpornih sort. Uspeva na kislih tleh, zato vsebujejo tako pira kot oluščki kristale kremenčeve kisline. Zato pirini oluščki učinkujejo na telo podobno kot glina in ostali silikati.

Lastnosti vzglavnikov

Pirini vzglavniki so izdelani iz naravnih, človeku prijaznih materialov (surov bombaž, lan). Polnjeni so s pirinimi oluščki, ki so biološki produkt in vsebujejo 80 % kremenčeve kisline, ki ugodno vpliva na počutje. Zaradi velike prožnosti oluščkov obdrži vzglavnik anatomsko obliko, hkrati pa oluščki nežno in neboleče masirajo vratni del hrbtenice, zgornji del hrbtnih mišic in ramenski obroč. Zrak v blazini kroži, zato je prijetno hladna in se na njej ne potimo.

Vzdrževanje

Ker je pira sončno žito, se zdravilna moč pirinega vzglavnika ohranja s pomočjo sonca. Polnilna prevleka vzglavnika je opremljena z zadrgo, da lahko oluščke stresemo ven, jih prezračimo in damo na sonce za 2 – 3 ure. Zračenje pire priporočamo vsakih 8 tednov. Po potrebi lahko na 40 stopinj celzija operete tudi polnilno prevleko. V primeru, da vam je vzglavnik pretrd oziroma previsok, lahko pirine oluščke odsujete po želji.

V kolikor ste alergik ali astmatik so bolj od pirinih priporočljivi ajdovi izdelki.

 
×